Geschiedenis

MARTINEZ CHOCOLADE

De geschiedenis

“Echte kwaliteit wordt geboren uit het huwelijk van liefde en vakmanschap”

Dat heeft Martinez Chocolade inmiddels wel bewezen. We willen u graag vertellen hoe het zover is gekomen! We beginnen in 1952 toen Wim Stam samen met zijn vrouw Tiny de chocolaterie van zijn moeder op de Bos- en Lommerweg in Amsterdam-West overnam. Met een grote dosis liefde, toewijding en goede smaak werd er aan de zaak gebouwd. Het liet niet lang op zich wachten voordat de eerste vier dochters geboren werden. Het succes van de winkel vroeg om uitbreiding. In 1959 werd er een woon- winkelpand gevonden in Amstelveen, waar in dat jaar ook zoon Martin geboren werd. Het bleef daar niet bij, er volgde nog drie dochters. Toen was het gezin pas compleet.

Bij Wim Stam ging het weer kriebelen om een nieuwe winkel erbij te openen. Een mooie kans diende zich aan, het eerste winkelcentrum in Nederland werd gebouwd: plein 60. Hier werd de derde Martinez Chocolade winkel gevestigd. In deze tijd werden er allerlei merkproducten verkocht, maar de markt veranderde en het werd tijd voor meer eigen productie. Zodoende werd in 1975 de logische stap naar het maken van eigen chocoladeproducten gezet. Die taak werd met grote toewijding ter hand genomen door de kinderen van de familie Stam. Enige zoon Martin zorgde voor de productie, zijn zeven zussen voor de bediening van de klanten. Zo ontstond de merknaam Martinez: Martin en zijn zeven zusters.

In 1979 opent Martinez Chocolade haar eerste bedrijfspand op het industrieterrein in Legmeer. Niet alleen de productie groeit, maar ook de familie wordt uitgebreid. In 1981 komt zwager Hugo bij Martinez Chocolade in dienst. Het succes van de eigen productie wordt inmiddels groter en groter. Door de groei en de verdere mechanisatie wordt de huidige locatie te klein en wordt er in 1982 verhuist naar een nieuw bedrijfspand. De ene fabriekshal na de ander groeide in een ommezien uit zijn voegen. De huidige fabriek stamt uit 1991. Een productielocatie van een kleine 10.000 vierkante meter.

Het familiebedrijf is inmiddels ook al toe aan de derde generatie. In 1997 diende zich de eerste neef Ron aan. Dit werd al snel uitgebreid met de neven Wim, Jan en Richard.

Martinez Chocolade heeft tegenwoordig één van de modernste productiebedrijven van zijn soort in Europa. Uiteraard is een groot deel van de productieprocessen geautomatiseerd. Desondanks verliest Martinez Chocolade de ambachtelijke kant van het produceren van chocolade niet uit het oog. Tot op de dag van vandaag, ondanks alle moderne technologieën, wordt er in de Martinez Chocolade fabriek ook nog steeds met de hand ambachtelijke chocolade producten geproduceerd.

Martinez Chocolade is samen met haar enthousiaste medewerkers in ruim 60 jaar uitgegroeid tot een betrouwbaar en vooruitstrevend familiebedrijf waar een combinatie van liefde en vakmanschap sinds dag 1 de allerbeste chocoladeproducten heeft opgeleverd. En daar zijn we ontzettend trots op!